پروتزهای متحرک

Removable Prosthesis

پروتزهای متحرک یا دندان های مصنوعی کامل برای بیمارانی استفاده می شود که تمام دندان های طبیعی خود در فک بالا یا پایین یا هر دو فک بالا و پایین را از دست داده باشند. دندان های مصنوعی کامل می تواند اعتماد به نفس در ظاهر فرد را بازیابی کرده و به صحبت کردن و غذا خوردن عادی بیمار کمک نمایند.

دندان مصنوعی کامل می تواند کل فک بالا یا پایین شما را پوشش دهد. دندان مصنوعی کامل بطور مستقیم بر روی لثه قرار می گیرد و استخوان را تحت پوشش خود می گیرد. فرآیند ساخت این دندان ها نیازمند چندین جلسه ملاقات با دندان پزشک است.

نگه داشتن دندان های مصنوعی فک پایین اغلب دشوارتر از دندان فک بالا است. دلیل این موضوع به خاطر این است که سطح رویی فک پایین بسیار کوچکتر از فک بالا می باشد. دندان مصنوعی فک بالا می تواند یک قالب کلی باشد که به نگه داشتن این دندان ها در محل کمک می کند.

بنابراین، یک اوردنچر برای دندان های مصنوعی فک پایین سودمندتر است. به هر حال، این نوع از دندان های مصنوعی یک انتخاب مناسب برای اکثر افرادی است که تعدادی از دندان های طبیعی آنها هنوز در دهان باقی مانده است.

دندان مصنوعی پارسیل

دندان مصنوعی متحرک  پارسیل از یک چارچوب فلزی با دندان های پلاستیکی و ناحیه لثه ساخته می شوند. این چارچوب شامل گیره های فلزی یا سایر ابزارهای نگهدارنده است که می تواند دندان را در محل آن نگه دارد. به هر حال، این نوع از دندان های مصنوعی پارسیل به سادگی از دهان خارج می شوند و به این ترتیب امکان تمیز کردن آنها وجود دارد. دندان مصنوعی ثابت پارسیل ، که اکثر افراد آنها را به عنوان پل یا بریج می شناسند، با استفاده از سیمان مخصوص دندان پزشکی در محل چسبانده می شوند.

این دندان ها ظاهری شبیه تر به دندان های طبیعی دارند. به هر حال هزینه دندان مصنوعی پل بیشتر از دندان های مصنوعی پارسیل متحرک است. این دندان ها با استفاده از دندان های سالم مجاور خود در محل قرار می گیرند.

برای تطابق بهتر با دندان مصنوعی جه کار باید کرد؟

برای عادت‌کردن به دندان‌های مصنوعی احتیاج به زمان می باشد زیرا بدن ابتدا به‌طور طبیعی نسبت به اشیا خارجی مقاومت نشان می‌دهد بیمار بایستی  مدام از دندان مصنوعی استفاده نماید تا نسبت به آن عادت نماید.

توصیه های لازم به بیماران دارای دندان مصنوعی

بایستی بیشتر مراقب خوردن غذاها یا نوشیدنی‌های داغ باشند  چراکه ابتدا ممکن است تشخیص دمای غذا به‌دلیل حضور دندان مصنوعی مشکل‌تر باشد.

از محکم جویدن با دندان‌های جلو، همچنین جویدن مقادیر زیاد غذا در هر لقمه اجتناب کنید؛بایستی غذا را به تکه‌های کوچک تقسیم کنند و تدریجا به غذاهای سفت‌تر (سخت‌تر) عادت کنند (مثل سیب یا نان ). هنگامی‌که می‌خواهند تکه سیب یا نان را بجوند بایستی آن را به طرف بالای دندان‌ها فشار دهند تا دندان مصنوعی در جای خود نگه داشته شود.

بایستی از خوردن غذاهایی با سبوس و دانه‌های ریز اجتناب کنند. زیرا ممکن است زیر دندان مصنوعی جا بمانند و موجب التهاب و حتی درد شوند. با خوراکی‌های نرم و غیرچسبانک شروع کنند.

دندان‌های مصنوعی خود را خارج کنند: دندان‌های مصنوعی‌تان را از قسمت انتهایی دهان و از روی لثه بردارید.

شیرینی یا آب‌نبات بمکند:  اگر مقدار ترشح بزاق دهان‌تان زیادتر از حد معمول است یا اگر در بلعیدن مشکل دارید این‌کار به شما کمک خواهد کرد.

هر روز دندان مصنوعی خود را خارج نمایند

از مسواک نرمی مثل مسواک مخصوص دندان مصنوعی برای تمیز‌کردن و از بین بردن مانده غذا و پلاک‌های میکروبی استفاده نمایند. توصیه می‌شود هنگام تمیز‌کردن دندان مصنوعی سینک دستشویی پر از آب باشد تا درصورت رها شدن و افتادن، نشکند. استفاده از خمیر دندان، ‌صابون یا دیگر شوینده‌های خانگی توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است این مواد تمیز‌کننده حاوی مواد ساینده باشند. علاوه بر دندان مصنوعی لازم است شما دهان و لثه خود را نیز تمیز کنید.

از مسواک نرم برای تمیز‌کردن دهان و لثه استفاده کنید. این عمل باعث می‌شود دهان و لثه در شرایط مطلوبی نگهداری شوند. چسب باقی‌مانده روی دندان مصنوعی را تمیز کنید.

برای لقی دندان مصنوعی چاره‌ای وجود دارد؟

امروزه ایمپلنت‌های دندانی را می‌توان بهترین درمان برای رفع مشکل لقی دندان‌های مصنوعی دانست.

برای برخی از بیمارانی که تعداد زیادی از دندان‌های خود را از دست داده‌اند، از دندان‌های متحرک استفاده می‌شود اما یکی از مشکلات مهم این بیماران، لقی دندان‌های مصنوعی متحرک است؛ یعنی موقع تکلم یا خوردن و… یکباره دندان مصنوعی از جای خود خارج می‌شود و بیرون می‌پرد.

چرا دندان مصنوعی یا دست دندان متحرک در دهان جابجا می‌شود؟

بعد از کشیدن دندان‌ها، استخوان فک‌ تحلیل می‌رود و در حالی که اندازه دندان مصنوعی ثابت می‌ماند، فک کوچک‌تر می‌شود. در نتیجه دست دندان متحرک به خوبی روی فک چفت نمی‌شود. این تحلیل در فک پایین ۴-۲ برابر بیشتر از فک بالاست. با توجه به کوچک‌تر بودن فک پایین و تماس بیشتر زبان با این ناحیه از دهان، شکایت بیماران از لقی و ناراحتی در فک پایین بسیار بیشتر از فک بالاست.

تحلیل استخوان‌های فک ممکن است تا جایی پیش رود که با یک ضربه بسیار خفیف، استخوان آن بشکند.

برای درمان بیماران با دندان‌های مصنوعی لق و استخوان فک تحلیل‌رفته چه راه‌حل‌هایی وجود دارد؟

تا قبل از معرفی ایمپلنت‌های دندانی، استفاده از آستر نرم یا چسب دست دندان در زیر دندان مصنوعی تنها راه برطرف کردن درد و ناراحتی ناشی از لقی دندان‌های مصنوعی بود. چسب دندان روشی موقتی است و فقط مدت کوتاهی باعث از بین رفتن لقی دست دندان می‌شود و با گذشت زمان و با تحلیل بیشتر استخوان‌های فک، به‌تدریج اثر خود را از دست می‌دهد.

از طرفی این چسب‌ها حاوی موادی هستند که ممکن است در قسمت مخاط بدون ‌دندان بیمار واکنش‌های حساسیتی ایجاد کنند. آستر نرم به دندان ژله‌ای هم معروف است و طوری ساخته شده که به‌ طور‌موقت باعث گیر کردن محکم دندان مصنوعی در لثه می‌شود ولی مواد موجود در آستر نرم به‌تدریج اثر خود را از دست می‌دهند.

آسترهای نرم در بیمارانی که استخوان  فکشان نازک و تیز باشد تا حدی باعث کاهش فشار وارده از طرف دست دندان می‌شود اما تاثیر زیادی روی گیر دندان مصنوعی به‌خصوص در طولانی‌مدت ندارد.

بهترین روش حل مشکل دندان مصنوعی لق چیست؟

امروزه برای بیمارانی که دچار تحلیل پیشرفته استخوان فک ‌شده‌اند، از ایمپلنت‌های دندانی استفاده می‌کنند. ایمپلنت‌های دندانی تاثیری شگرف در بهبود کیفیت درمان‌های دندان‌پزشکی به وجود آورده‌اند.

ایمپلنت چیست و چگونه از آن در درمان بیماران بی‌دندان استفاده می‌شود؟

ایمپلنت‌ها پیچ‌هایی از جنس تیتانیوم هستند که در استخوان فک‌ها قرار داده می‌شوند. روی این پیچ‌ها پروتزی مناسب (براساس تعداد و نحوه توزیع ایمپلنت‌ها) کار گذاشته می‌شود. برای بهبود لقی دندان مصنوعی، ۲ تا ۴ ایمپلنت در فک پایین و حداقل ۴ ایمپلنت در فک بالا قرار داده می‌شود.

بر اساس نوع طرح درمان انتخابی به‌وسیله دندان‌پزشک، روی این ایمپلنت‌ها قطعه‌های پروتزی تعبیه می‌شود. دندان مصنوعی هم روی این قطعات سوار می‌شود و گیر کردن این قطعات پروتز مانع لقی و حرکت بیش از حد دست دندان خواهد شد. به دندان مصنوعی سوار شده روی ایمپلنت‌ها، «اوردنچر» گفته می‌شود.

چه نکته‌هایی را در مورد استفاده از «اوردنچر» باید مدنظر داشت؟

دست دندان‌های قرار داده‌شده روی ایمپلنت (اوردنچرها)، متحرک هستند و همانند دندان مصنوعی باید شب‌ها از دهان خارج و در محیطی مرطوب و تمیز قرار داده شوند. برخی از اجزایی که داخل «اوردنچر» کار گذاشته می‌شوند، بعد از مدتی باید به‌وسیله دندان‌پزشک تنظیم شوند بنابراین همه بیمارانی که اوردنچر دارند، حداقل سالانه باید به دندان‌پزشک مراجعه کنند تا در صورت نیاز با تعویض قطعات پروتزی، از لقی مجدد دندان‌ها جلوگیری شود.

استفاده از پروتز کامل چگونه است؟

پروتز جدید برای چند هفته ممکن است ناراحت به نظر آید تا اینکه به آن عادت کنید. حتی قبل از اینکه عضلات گونه و زبان یاد بگیرند تا آن را در جای خود نگهدارند. ممکن است احساس کنید پروتز لق می‌باشد. ممکن است دهان کمی دچار التهاب یا زخم شود و یا بطور موقت کمی افزایش جریان بزاق را حس کنید.

بتدریج که دهان به پروتز عادت می‌کند، این مشکلات کاهش می‌یابد. معمولاً بعد از تحویل پروتز یک یا چند جلسه پیگیری لازم است اگر مشکلی بویژه التهاب و زخم ادامه یافت، حتماً با دندانپزشک خود مشورت نمائید.

آیا قادر به جویدن با پروتز کامل خواهم بود؟

جویدن با پروتز نیاز به کمی تمرین دارد. با غذاهای نرم و یا ترد و شکننده و بریدن آن به تکه‌های کوچک شروع کنید. همزمان با هر دو سمت دهان و به آرامی بجوید تا مانع کج شدن پروتز شوید. به مرور به پروتز خود عادت خواهید کرد و به رژیم غذایی نرمال خود برمی‌گردید. (تقریباً دو تا دو و نیم ماه بعد) در مورد غذاهای سفت و داغ و یا استخوانهای لبه تیز محتاط باشید.

آیا قادر به صحبت کردن با پروتز کامل خواهم بود؟

تلفظ بعضی لغات نیاز به تمرین دارد. کلماتی که با آنها مشکل دارید، بلند بلند تکرار کنید. اگر هنگام صحبت کردن، پروتز صدا می‌دهد، آهسته‌تر صحبت کنید. گاهی هنگام سرفه، خنده یا حتی لبخند زدن، پروتز از جای خود حرکت می‌کند. آن را با جویدن آرام و قورت دادن آب دهان به سر جای خود برگردانید. اگر مشکل صحبت کردن شما ادامه یافت، با دندانپزشک خود آن را در میان بگذارید.

چه مدت باید از پروتز کامل استفاده کرد؟

دندانپزشک راهنمائیهای لازم را در این زمینه خواهد نمود. در طی چند روز اول، ممکن است به شما بگوید که اغلب اوقات حتی هنگام خواب از آن استفاده کنید. پس از دوره تنظیم اولیه، پروتزها را قبل از خوابیدن خارج سازید. این کار به لثه‌ها اجازه می‌دهد که استراحت کنند و به نفع سلامت دهان است. معمولاً پوشش مداوم بافت با مواد دندانپزشکی مطلوب نیست. تحت فشار قرار گرفتن ۲۴ ساعته مخاط، باعث تورم آن شده و منجر به تحلیل استخوان فک می‌گردد.

در ضمن میکروارگانیسمهای حفره دهان در هنگام خواب فعالیت بیشتری داشته و منجر به التهاب بافتهای دهان و گاهی ضایعات قارچی می‌گردد. اگر افرادی اصرار به استفاده از پروتز هنگام شب را دارند، باید در موقعی دیگر ۸-۶ ساعت در ۲۴ ساعت پروتز را از دهان خارج سازند.

نحوه مراقبت از پروتز کامل چگونه است؟

پروتزها معمولاً بسیار ظریف هستند و اگر حتی از چند سانتیمتری بیافتند، ممکن است بشکند. بنابراین هنگام تمیز کردن آنها روبروی یک سینک پراز آب بایستید. وقتی از آن استفاده نمی‌کنید، پروتزها را دور از دید و دسترس کودکان نگهداری نمائید.

مثل دندانهای طبیعی، پروتزها هم باید روزانه مسواک زده شوند تا پروتز تمیز و عاری از مواد غذایی و پلاک و رنگدانه‌ها باقی بماند و دهان نیز سلامت باشد. بهتر است از مسواکهای مخصوص پروتز و یا یک مسواک با موهای نرم استفاده شود. مسواکهای با موهای سخت به پروتز آسیب می‌رساند.

بعضی افراد از صابون دستشویی یا مایع ظرفشویی ملایم برای تمیز کردن پروتزها استفاده می‌کنند که هر دو مطلوب است ولی از کاربرد سایر پودرهای شوینده با قدرت سایندگی بالا خودداری کنید. از کاربرد مواد سفیدکننده قوی هم پرهیز کنید، زیرا ممکن است نواحی صورتی رنگ پروتز را سفید نماید. ممکن است دندانپزشک شما یک تمیز کننده پروتز را به شما توصیه نماید. هفته‌ای یکبار پروتزها را در محلول یک قاشق چایخوری ماده تمیز کننده مثل وایتکس در یک لیوان آب، ۸-۶ ساعت قرار داده و سپس با آب سرد بشوئید.

وقتی از پروتزها استفاده نمی‌شود باید در آب یا محلول نگهداری ویژه پروتز در یک ظرف دربسته قرار داده شوند، زیرا خشک شدن به شکل آنها آسیب می رساند.

هرگز پروتزها را در آب داغ قرار ندهید، زیرا باعث تاب برداشتن پروتز می‌شود. تمیز کننده‌های اولتراسونیک نیز برای مراقبت از پروتز بکار می‌روند، گرچه استفاده از آن، جایگزین مسواک زدن روزانه نمی‌شود، هر روز صبح قبل از قراردادن پروتز، لثه‌ها، زبان و کام را با یک مسواک نرم مسواک بزنید، تا هم تمیز شوند و هم جریان خون در دهان تحریک شود. استفاده از دهانشویه آب و نمک ولرم (یک قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب ولرم) هم بسیار کمک کننده است. استفاده از یک رژیم غذایی معتدل و صحیح برای تأمین سلامتی مهم است.

آیا پروتز نیاز به جایگزین شدن خواهد داشت؟

در طول زمان با توجه به سایش طبیعی، پروتز نیاز به ترمیم یا تعویض خواهد داشت که برای این کار دندانپزشک از همین پروتز فعلی استفاده خواهد کرد. وضعیت دهان نیز با افزایش سن بطور طبیعی تغییر می‌کند و باعث لقی پروتز خواهد شد. استخوان و لثه‌ها تحلیل رفته و روابط فکی تغییر خواهد کرد. پروتز لق سبب بروز زخم و عفونت شده، جویدن با آن مشکل است و نمای صورت را تغییر خواهد داد.

پس مهم است که به موقع نسبت به تعویض پروتز اقدام شود. ملاقاتهای مرتب با دندانپزشک برای تأمین سلامت دهان و کنترل وضعیت پروتز ضروری است

چرا دندانهای از دست رفته باید جایگزین شوند؟

بد نیست که بدانید محل قرار گرفتن دندانها را فشارهای وارده از طرف لب، زبان و گونه تعیین می‌کنند. به عبارت دیگر دندانها در محلی قرار گرفته‌اند که برآیند نیروهای وارده به آنها صفر است. از نظر سطوح قدامی – خلفی و جونده نیز وجود دندانهای دیگر دندان را محدود می‌سازد.

یک دندان تا هنگامی به رویش و حرکت فعال خود ادامه می‌دهد تا به دندان مقابل برسد. ضمناً دندانهای خلفی تر تمایل به حرکت به سمت جلو دارند. حال تجسم کنید که اگر یک دندان مثلاً اولین آسیای بزرگ فک پایین از دست برود چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد؟ با از دست رفتن این دندان، مقداری از فضای حاصل از کشیده شدن آن با حرکت دندانهای مجاور (نه بطور کامل) اشغال می‌گردد.

نتیجتاً فاصله‌ای بین دندانهای مجاور با دندان کناری شان ایجاد می‌گردد که علاوه بر گیر غذایی و احتمال بروزپوسیدگی، باعث آزردگی و بیماری لثه نیز می‌شود. ضمناً حرکت دندانهای مجاور بصورت کامل و بدنه‌ای نبوده و با خم شدن و انحراف محوری آنها همراه است. ماحصل این خم شدن و ضرر حاصله، ایجاد بیماری لثه با بوجود آمدن پاکت لثه‌ای (عمیق شدن شیار لثه‌ای) در ناحیه زیر خم شدگی است. دیگر اینکه در صورت خم شدن، موقع جویدن غذا، نیرو در امتداد محور طولی دندان به آن وارد نشده و نیروی وارده مخرب خواهد شد.

با کشیدن یک دندان تغییرات احتمالی فقط منحصر به فک مربوطه نبوده و نظم و آرایش دندانهای فک مقابل را نیز برهم می‌زند.

همانطوری که گفته شد دندانها تا هنگامی به رویش خود ادامه می‌دهند تا به دندان مقابل برسند. نتیجتاً دندان مقابل به سمت ناحیه کشیده شده شروع به رویش می‌نماید. این رویش اضافی علاوه بر اینکه از نظر زیبایی ناخوشایند است به علت مزاحمتی که در موقع حرکات طرفی فک ایجاد می‌کند، برای مفصل گیجگاهی فکی نیز مضر می‌باشد. باز هم مسئله به اینجا ختم نمی‌شود. اگر شکل یک دندان را در نظر بگیرید از قطر آن به سمت نوک ریشه کاسته می‌شود.

بدیهی است با رویش بیشتر یک دندان، قسمتی از آن که مجاور دندانهای کناری قرار می‌گیرد اینک باریکتر بوده و ایجاد فضا و فاصله‌ای را می‌نماید که محل گیر غذایی بوده و عوارضی چون پوسیدگی و بیماری لثه را بدنبال دارد. باید بدانید که با کشیدن دندان، استخوان نیز دستخوش تغییرات می‌گردد.

استخوان هر فک از دو قسمت ساختمانی تشکیل شده است. یک قسمت آن استخوان اصلی بوده و بدنه اصلی فک می‌باشد، قسمت دیگر آن لانه دندانی بوده و دندانها را در بر می‌گیرد و وجود آن بسته به وجود دندانهاست.

اگر دندانی از دست برود و جایگزین نگردد این قسمت از استخوان تحلیل رفته و اگر در آینده نیازی به استفاده از دندانهای مصنوعی بصورت دست دندان باشد، به علت تحلیل شدید استخوان گیر آن کم شده، بیمار را اذیت نموده و یا غیر قابل استفاده می‌شود. در حالت طبیعی و سلامت، عمل جویدن غذا متناوباً با استفاده از دندانهای هر دو طرف فک صورت می‌گیرد. در صورت از دست دادن دندان یا دندانهایی در یک طرف دهان، یا بیمار از آن طرف فک کمتر استفاده نموده و یا اصلاً استفاده نمی‌کند.

اگر از یک طرف فک استفاده نشود دندانها تمیز نشده و جرم می‌بندند و علاوه بر اینکه مستعد به پوسیدگی می‌شوند ناراحتی لثه هم افزوده می‌گردد؛ زیرا که غذا خوردن در تمیز شدن دندانها و حفظ سلامتی لثه مؤثر است. با عادت یک طرفه غذا خوردن تغییراتی بصورت سایش در سطح جونده ایجاد می‌گردد که در صورت شدت، ممکن است ایجاد ناقرینه گی در سطح جونده نموده و در شکل و قیافه شخص نیز تأثیر بگذارد.

پروتز پارسیل

این پروتز شامل چندین دندان جایگزین متصل به یک پایه پلاستیک به رنگ لثه است که توسط یک اسکلت فلزی بهم متصل شده اند. پروتز پارسیل با گیره‌های فلزی یا وسایلی که به آنها اتصالات دقیق اطلاق می‌شود به دندانهای طبیعی شما متصل می‌شود. این اتصالات دقیق تقریباً دیده نمی‌شوند و معمولاً از گیره‌های فلزی زیباتر هستند. ممکن است برای تطابق بهتر یک پروتز پارسیل با دندانهای طبیعی، لازم باشد که آنها روکش شوند. بویژه وقتی از اتصالات دقیق استفاده می‌شود.

دندان مصنوعی کامل و پارسیل

چه مدت طول می‌کشد تا به استفاده از پروتز پارسیل عادت کنیم؟

در چند هفته اول، پروتز پارسیل جدید شما ممکن است حجیم و ناراحت به نظر آید، ولی دهان بالاخره عادت کرده و آن را قبول می‌کند. قرار دادن و برداشتن پروتز مقداری تمرین می‌خواهد. کلیه دستورات دندانپزشکتان را رعایت کنید. پروتز باید به راحتی در جای خود قرار گیرد. هرگز با گاز گرفتن پروتز آن را با فشار به سر جای خود نرانید. این کار باعث خم شدن یا شکستن کلاسپها می‌شود.

چه مدت باید از پروتز استفاده کنیم؟

دندانپزشک دستورات لازم را دراین زمینه به شما خواهد داد. ابتدا ممکن است از شما خواسته شود که تمام مدت از آن استفاده کنید. گرچه این امر ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، ولی این سریعترین راه برای نشان داده شدن قسمتهایی از پروتز است که ممکن است نیاز به تنظیم داشته باشد.

اگر پروتز فشار زیادی به یک ناحیه خاص وارد کند، آن نقطه زخم می‌شود. دندانپزشک پروتز شما را تنظیم می‌کند تا راحت‌تر تطابق یابد. بعد از انجام تنظیمهای لازم، معمولاً دندانپزشک توصیه می‌کند که قبل از رفتن به رختخواب، آن را از دهان درآورده و صبح دوباره از آن استفاده کنید.

آیا غذا خوردن با پروتز پارسیل مشکل است؟

غذا خوردن را با غذاهای نرم و بریدن آن به قطعات کوچک شروع کنید. با هر دو طرف دهان بجوید تا فشار یکنواختی روی پروتز وارد شود. از مصرف غذاهای چسبنده و سفت پرهیز کنید.

آیا پروتز پارسیل نحوه صحبت کردن را تغییر می‌دهد؟

اگر تلفظ بعضی کلمات با پروتز پارسیل جدید برای شما مشکل است، با صدای بلند تمرین کنید، کلماتی که در تلفظ آنها مشکل دارید، تکرار کنید. به مرور زمان، شما به صحبت کردن صحیح با پروتز خود عادت خواهید کرد.

نحوه مراقبت از پروتز پارسیل چگونه است؟

بهتر است جلوی یک سینک پر از آب بایستید تا اگر بطور اتفاقی پروتز از دست شما افتاد، مشکلی پیش نیاید. برای حذف خرده‌های مواد غذایی و پلاک از سطح پروتز، هر روز آن را مسواک کنید. این کار مانع تغییر رنگ یافتن پروتز نیز می‌شود. بهتر است از مسواکهای مخصوص پروتز که موهای آن مناسب این کار است، استفاده کنید. البته یک مسواک با اندازه متوسط (regular) و موهای نرم هم قابل قبول است. سایر شوینده‌های خانگی و اغلب خمیر دندانها سایندگی زیاد داشته

و نباید برای تمیز کردن پروتز بکار روند. کلیه سطوح پروتز باید کاملاً تمیز شود و به آرامی مسواک زده شود تا صدمه‌ای به اتصالات پلاستیکی و یا خم شده وارد نشود. اگر پروتز مرطوب نگهداشته نشود، شکل صحیح خود را از دست می‌دهد. بنابراین شبها پروتز باید در آب یا محلول مخصوص این کار قرار داده شود. البته اتصالات فلزی در محلولهای ویژه پروتز ممکن است دچار تیرگی شوند.

آیا پروتز پارسیل نیاز به تنظیم مجدد دارد؟

با گذشت زمان و افزایش سن، دهان بطور طبیعی تغییر می‌کند و ممکن است نیاز به تنظیم مجدد پروتز باشد. استخوان و لثه‌ها تحلیل رفته و پروتز لق می‌شود. پروتز لق مشکلات متعددی مثل زخم و عفونت را ایجاد می‌کند. بنابراین اگر پروتز شما لق شده است، فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا مجدداً تنظیم شود.

آیا من خود می‌توانم تنظیمهای جزیی یا ترمیم پروتز پارسیل را انجام دهم؟

با این کار شما ضرر جدی به پروتز و سلامتی خود وارد می‌سازید. این کار به پروتز صدمه وارد کرده و باعث عدم تطابق صحیح آن در دهان و بروز التهاب و زخم می‌شود. چسب‌هایی که در بازار فروخته می‌شوند، اغلب مواد شیمیایی مضری دارند که نباید روی پروتز استفاده شوند.

اگر پروتز شما تطابق خوبی نداشت، دچار شکستگی یا ترک خوردگی شد یا یکی از دندانها لق شد، بلافاصله به ملاقات دندانپزشک بروید. اغلب در همان روز، دندانپزشک می‌تواند تغییرات و تعمیرات لازم را انجام دهد. در موارد پیچیده تر ممکن است لازم باشد، پروتز به لابراتوار فرستاده شده و ترمیم گردد.

آیا کار خاصی برای مراقبت از دهان باید انجام شود؟

دوبار مسواک زدن و تمیز کردن بین دندانها بطور روزانه، مانع بسیاری پوسیدگیها و بیماریهای لثه می‌گردد که منجر به از دست رفتن دندانها می‌گردند. توجه خاص به تمیز کردن دندانهایی که زیر گیره‌های فلزی پروتز قرار می‌گیرند، معطوف دارید. پلاک دندانی که زیر این گیره‌ها جمع می‌شود، احتمال بروز پوسیدگی را در این دندانها افزایش می‌دهد. دندانپزشک روش صحیح مسواک زدن و تمیز کردن بین دندانها را به شما نشان خواهد داد. انتخاب یک رژیم غذایی صحیح و متعادل نیز اهمیت دارد. ملاقات دندانپزشک در فواصل مشخص و بطور مرتب جهت چک آپ وضعیت دهان و دندانها امری حیاتی است.

پروتزهای متحرک

روکش های PFM در خدمات کلینیک دندانپزشکی بلانش