بازسازی و پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
Bone Graft in Dental Implant
در ابتدا دندانپزشک منطقهی آسیب دیده را کاملا بررسی و وضعیت عمومی دندانها و لثه را معاینه میکند. اگر بیماریهای لثه آشکار شده و یا دندانهای مجاور وضعیت نامناسبی داشته باشند، این عوامل قبل از انجام عمل پیوند در نظر گرفته میشوند. همچنین دنداپزشک برای بررسی دقیقتر عمق و عرض استخوان فک، عکسبرداری با اشعهی ایکس را تجویز میکند. در برخی از موارد ممکن است از سیتیاسکن نیز برای بررسی وضعیت استخوان استفاده شود. بسته به نتایج این آزمایشات، ممکن است دندانپزشک پس از بیحسی با شکافتن لثه به بررسی مستقیم استخوان بپردازد. بدین ترتیب میتوان نوع و مقدار استخوان موردنیاز را مشخص کرد.
مراحل عمل پیوند استخوان
زمانی که موارد بالا مشخص شدند، عمل پیوند استخوان انجام خواهد شد. در این عمل، دندانپزشک با شکافت لثه و دسترسی به استخوان فک، استخوان پیوندی را روی آن قرار داده و محل را با یک غشای محافظتی میپوشاند، تا از آلوده نشدن استخوان به میکروبهای موجود در دهان اطمینان حاصل کند. این کار باعث تسریع فرایند بهبودی خواهد شد. سپس تکهی جداشدهی لثه بهجای خود بازگردانده شده و بهدقت بخیه زده میشود. مدتزمان موردنیاز برای بهبود کامل در افراد مختلف متفاوت است ولی بهطور میانگین حدود ۴ ماه است. تا چند روز پس از انجام عمل پیوند برای بیمار آنتیبیوتیک تجویز میشود. دهانشویههای آنتیبیوتیک نیز جهت حفظ سلامت لثههای پوشانندهی پیوند استخوان برای بیمار تجویز میشوند.
دندانپزشک میتواند با استفاده از عکسبرداری با اشعهی ایکس و بررسی طول و عرض استخوان فک، از موفقیتآمیز بودن عمل پیوند استخوان مطلع شود. زمانی که نتیجهی این آزمایش موفقیتآمیز گزارش شود و محل انجام پیوند بهکلی بهبود یابد، مرحلهٔ بعدی، عمل ایمپلنت میتواند انجام شود.
انواع پیوند استخوان
پیوند استخوان خودی – این استخوان از بدن خود بیمار برداشته میشود (معمولاً از قسمت قدامی فک پایین و یا چانه). این روش بیشترین استفاده را دارد چراکه نتایج حاصل از آن بیشتر قابل پیشبینی است.
پیوند استخوان آلو گرافت – در این روش از استخوان یک جسد و یا استخوان مصنوعی استفاده میشود.
پیوند استخوان زنوگرافت – در این نوع از پیوند، از استخوان گاو استفاده میشود.
نتایج حاصل از عمل پیوند استخوان
عمل پیوند استخوان معمولاً برای کامل شدن به چندین ماه زمان احتیاج دارد. استخوان مورداستفاده معمولاً از بدن خود فرد برداشته (و یا در برخی از موارد از “بانک استخوان” تأمین میشود) و در محل موردنظر قرار داده میشود. این استخوان با استخوان پایه جوش خورده و انتقال سلولها بین این دو بافت باعث چسبیدن آنها به یکدیگر میشود. ترمیم استخوان فک با استفاده از روش پیوند میتواند جرم استخوان را افزایش داده و باعث پایداری بهتر ایمپلنتها شود.
این عمل جراحی نیازی به بستری شدن شبانه نداشته و به فرد آموزشهایی دربارهی مراقبتهای پس از درمان داده میشود. دندانپزشک داروهایی را برای کمک به مدیریت عفونت، ناراحتی و تورم تجویز میکند.
مراقبتهای پس از درمان برای پیوند استخوان دندان
طی چند روز اول پس از عمل پیوند استخوان دندان نگران ناراحتی، تورم و تودههای برآمده دردهان خود نباشید. طبیعی است که مقداری از استخوان پیوند شده از محل موردنظر خارج شده و دردهان شما پخش شوند. برای جلوگیری از پخش شدن بافت پیوند و کمک به موفقیت بیشتر عمل میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
زخمهای خود را از تنش دور نگهداشته و به آنها دست نزنید.
با زبان یا انگشتان خود بر روی منطقهی انجام پیوند استخوان دندان فشار ندهید، چراکه در طول فرایند بهبودی اولیه ممکن است استخوان پیوند شده از محل خود خارج شود.
به مدت دو هفته پس از انجام عمل جراحی از سیگار کشیدن خودداری کنید.
به مدت یک هفته پس از انجام عمل جراحی از نوشیدنیهای اسیدی دوری کنید.
از فشار آوردن به محل پیوند و یا مصرف خوراکیهای جویدنی خودداری کنید.
شستشوی ملایم در اولین روز پس از انجام عمل جراحی باید انجام شود. حداقل ۴ تا ۵ بار در روز از یک محلول گرم آب نمک برای شستشوی دهان خود استفاده کنید. اگر دهانشویهٔ مخصوصی برای شما تجویز شده است، در عصر روز انجام عمل جراحی و یا روز پس از آن، استفاده از دهانشویه را آغاز کنید.
دو بار در روز پس از مسواک زدن ، محلول دهانشویه را به مدت یک دقیقه استفاده کنید. در عصر روز انجام عمل جراحی باید مسواک زدن ملایم با استفاده از خمیردندان مناسب و استفاده از نخ دندان را شروع کرده و حداقل دو بار در روز این کارها را انجام دهید. دقت کنید که محل انجام پیوند را تحت تنش قرار ندهید. به یاد داشته باشید، در صورت رعایت نکات بهداشت دهان و دندان به نحو احسن، مدتزمان بهبودی شما کاهش خواهد یافت.
بازسازی و پیوند استخوان در ایمپلنت دندان
انواع ایمپلنت در خدمات کلینیک دندانپزشکی بلانش