جرم گیری و پاکسازی سطح دندانها و ریشه
scaling and root planing
جرمگیری دندان یک از روشهای پیشگیری و محافظتی دندانپزشکی است که شامل حذف عوامل ایجادکننده پلاک و رسوب روی دندانها است که باعث بیماری لثه میشوند. بیماری لثه یا ژنژیویت بیماری است که اگر درمان نشود میتواند به سمت ریشههای دندان راه پیدا کند و باعث آسیب به پایههای دندان و استخوان دندانها شود.
جرمگیری دندان اگر بهموقع انجام شود چرخه بیماری لثه شکسته میشود و از شروع بیماریهای لثه جلوگیری میشود. جرمگیری با پاکسازیهای معمولی سالانه که در دندانپزشکیها انجام میدهید تفاوت دارد و درواقع یک روش پاکسازی عمیق دندانها است.
چه زمانی دندانهای شما نیاز به جرمگیری دارند؟
هر فردی بهنوعی رسوب پلاک روی دندانهایش را تجربه میکند. بزاق، باکتریها و پروتئینها بهطورمعمول یک لایه نازک رسوب را روی دندانها ایجاد میکنند. زمانی که غذا میخورید ذرات کوچک غذا روی این لایه میچسبند و یک ساختار ضخیمتر به نام پلاک ایجاد میکنند، باکتریهایی که در این پلاک زندگی میکنند میتوانند باعث بیماری لثه و پوسیدگی دندانها شوند.
مسواک زدن، نخ دندان و تمیز کردن دندانها بهطور منظم کمک میکند تا این پلاکها را از بین ببرید و از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کنید.
اگر لثههای سالمی داشته باشید این بافت لثه بهسختی در اطراف دندان قرار میگیرد و مانع از نفوذ پلاک به ریشه دندان میشود. بااینحال اگر این پلاکها تا طولانیمدت روی دندان بمانند بهمرور لثه شل شده و راه نفوذ پلاکها به سمت ریشه باز میشود و حفرههایی بین دندان و لثه ایجادشده که اصطلاحاً به آنها پاکت پریودنتال گفته میشود. این اتفاق علاوه بر خراب کردن دندانهایتان باعث ایجاد بوی بد دهان نیز میشود.
اگر این حفرههای به ۴ میلیمتر برسند دندانپزشک بهاحتمال زیاد به شما جرمگیری دندان را برای پاک کردن پلاک زیر لثه و کمک به درمان بیماری لثه توصیه میکند.
جرمگیری دندان چگونه انجام میشود؟
جرمگیری دندان شامل حذف دقیق باکتریها و پلاکها از روی دندان است که معمولاً با دو روش انجام میشود.
روش اول: درصورتیکه جرم دندانها سطحی باشد و پلاک تا ریشه دندان نفوذ نکرده باشد معمولاً دندانپزشکان از روش دستی برای جرمگیری استفاده میکنند. در این روش دندانپزشک با استفاده از یک وسیله فلزی و کورت، جرم را از روی دندان پاک میکند دندانپزشک از یک ابزار کوچک برای نگهداشتن لثه و دسترسی به پلاکها استفاده میکند.
روش دوم: در این روش که معمولاً پلاک به قسمتهای درونی لثه نفوذ کرده و شدت جرم دندان زیاد است دندانپزشک از وسیلهای به نام اولتراسونیک برای جرمگیری دندانها استفاده میکند. این دستگاه یک نوک تیز ارتعاشی به همراه یک اسپری آب سرد دارد. دندانپزشک با ارتعاشات این دستگاه جرم و پلاک دندان را پاکسازی میکند و اسپری آب سرد این جرمها را از دندان خارج میکند. دندانپزشکان در اکثر مواقع پس از جرمگیری دندان از روش صاف کردن ریشه دندان استفاده میکنند این کار سطح ریشه را صاف میکند تا لثه دوباره بهخوبی بتواند به دندان بچسبد.
سطح اولیه درمان لثه شامل جرمگیری دندان و پاکسازی دندان و سفید کردن دندان در فواصل سهماهه و همچنین استفاده از دهانشویه و نخ دندان روزانه است. سطح بعدی درمان لثه شامل جرمگیری دندان و پاکسازی عمیق، جراحی پریودنتال و جراحی با لیزر میشود.
درمان پریودنتال با لیزر عموماً منجر به خونریزی لثه، التهاب و ناراحتی کمتر در طول جراحی میشود. بااینحال، درصورتیکه طولموجها و سطوح انرژی لیزر نامناسبی در طول درمان پریودنتال مورد استفاده قرار گیرد، احتمال آسیبدیدگی بافت پریودنتال وجود دارد. ازاینرو، بسیار مهم است که دندانپزشکان حرفهای و متخصص درزمینهٔ استفاده از لیزر سفید کردن دندان با لیزر مخصوص دندان را انجام دهند تا دچار عوارض سفید کردن دندان با لیزر و … نشوید.
آیا جرمگیری دنداندرد دارد؟
جرمگیری دندان سطحی معمولاً بدون درد همراه است. اما درصورتیکه لثه آبسه کرده باشد یا دچار حساسیت لثه شده باشید میتواند کمی دردناک باشد. دندانپزشک معمولاً از بیحسی موضعی برای کاهش درد بیمار استفاده میکند. دندانپزشک میتواند برای کاهش درد بیمار درمان را در دو یا چهار جلسه انجام دهد و در هر جلسه یک سمت از دندانهای بیمار را جرمگیری کند.
پس از جرمگیری دندان چهکاری باید انجام دهیم؟
پس از جرمگیری، دندانها حساس میشوند و برخی از بیماران تا چند روز پس از جرمگیری ورم و حتی خونریزی دارند. که توصیه میشود بعد از جرمگیری تا یک یا دو روز از نوشیدن چای یا مایعات خیلی سرد اجتناب کنید. دندانپزشک معمولاً یکدهان شویِ مناسب تجویز میکند که با آن میتوانید لثهها را نیز تمیز کنید. بهطور مرتب مسواک بزنید و از دهانشوی استفاده کنید تا از ایجاد مجدد پلاکها جلوگیری شود. پس از انجام جرمگیری برای بررسی لثه و اندازهگیری عمق پاکتهای پریودنتال دندانپزشک باید یک جلسه دیگر شما را معاینه کند تا مطمئن شود که فرایند درمان بهدرستی انجامشده است. اگر بعد از جرمگیری عمق پاکتها زیاد باشد ممکن است لازم شود از روشهای درمانی دیگر استفاده شود.
عوارض جرمگیری دندان
یکی از باورهای نادرست درباره جرمگیری این است که این کار باعث، لق شن دندانها میشود. با تجمع تدریجی جرم روی دندانها و لثه، مقداری از استخوان نگهدارنده دندان تجزیه میشود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلاً لق شده ولی به علت انباشتگی جرم و چسباندن دندان به هم، بیمار لق بودن آنها را احساس نمیکند، اما بعد از برداشت جرم متوجه آن میشود. البته این در مورد همه افرادی که جرمگیری میکنند صادق نیست. مثلاً فردی که دندانهای سالمی دارد بعد از جرمگیری مشکلی نخواهد داشت.
دیگر مسئله این است که بسیاری از افراد میگویند پس از جرمگیری دندانها حساس میشوند ولی واقعیت این است که پلاکها مانند یک لایه عایق روی دندان عمل میکنند و مانع از رسیدن سرما و گرمابه عصب دندان میشوند پسازاینکه عمل جرمگیری انجام میشود این عایق برداشتهشده و فرد نسبت به سرما و گرما زودتر حساسیت نشان میدهد.
جرم گیری و پاکسازی سطح دندانها و ریشه
جرم گیری و پاکسازی سطح دندانها و ریشه scaling and root planing جرمگیری دندان یک از روشهای پیشگیری و محافظتی دندانپزشکی است که شامل حذف عوامل ایجادکننده پلاک و رسوب روی دندانها است که باعث بیماری لثه میشوند. بیماری لثه یا ژنژیویت بیماری است که اگر درمان نشود میتواند به سمت ریشههای دندان راه پیدا […]